Valdība nolemj izsludināt konkursu uz KNAB vadītāja amatu
Publicēts 16. augustā, 2011.
Valdība šodien nolēma izsludināt konkursu uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amatu. Pieteikties varēs mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas „Latvijas Vēstnesī”.

 

Pretendentu vērtēšanas komisiju vadīs Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, komisijā vēl būs Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators Artūrs Freibergs, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

Valdība arī atzina par spēku zaudējušu instrukciju, kas līdz šim noteica kārtību, kādā ierosina ieteikt iecelšanai amatā KNAB priekšnieku. Kā skaidrots valdībai iesniegtajos dokumentos, instrukcijā paredzētā kārtība pretendentu atlasē un vērtēšanā nenodrošina procesa caurskatāmību, un, kā to ir norādījusi "Sabiedrība par atklātību "Delna"", pretendentu vērtēšanā ir nesamērīga politisko institūciju ietekme. Tiek norādīts, ka Valsts kanceleja veic tikai administratīvo darbu, bet atlasi un vērtēšanu veic Ministru kabinets (MK) un Nacionālās drošības padome, nevis nozares profesionāļi, pilnībā izslēdzot iespēju nevalstiskajām organizācijām, kas darbojas korupcijas novēršanas jomā, iesaistīties atlases procesā vai vismaz atlases procesu regulējošo tiesību aktu projektu izstrādē.

Instrukcijā nav definēta arī pretendentu vērtēšanas metode, t.i. kādā veidā katra no KNAB likumā noteiktajām obligātajām prasībām tiks vērtēta.

Saskaņā ar Valsts kancelejas sniegto informāciju konkurss KNAB vadītāja amatam notiks divās kārtās, pirmajā kārtā izvērtējot pretendentu atbilstību formālajiem konkursa kritērijiem, bet otrajā kārtā padziļināti vērtējot pretendentu kompetenci un pieredzi. Kandidātu, kuram komisijas locekļi būs piešķīruši augstāko punktu skaitu, komisija ieteiks virzīt uz MK apstiprināšanai, savukārt valdība lems par komisijas izvirzītā pretendenta ieteikšanu apstiprināšanai Saeimā.

Pretendentiem uz KNAB priekšnieka amatu būs jāatbilst virknei obligāto prasību, tai skaitā nepieciešamas svešvalodu zināšanas, pieredze vadošā amatā valsts pārvaldē vai tiesību aizsardzības jomā vismaz trīs gadi, izpratne par iestādes lietvedību, grāmatvedību, personāla organizēšanu, kā arī klasificētās informācijas aizsardzības regulējumu, izpratne par korupcijas novēršanas un apkarošanas jautājumiem un politisko organizāciju finansēšanas jautājumiem.

Valsts kanceleja piebilst: iepriekšējos konkursos katrs pretendents informāciju par savu svešvalodu prasmi vai savas dzīves aprakstu iesniedza brīvā formā, bet jaunais konkursa nolikums paredz vienotu formu dzīves aprakstam, kā arī nosaka, kāds dokuments ir iesniedzams kā apliecinājums svešvalodu zināšanā. Tādējādi visi pretendenti iesniegtu pēc vienotiem kritērijiem sagatavotu informāciju, kas nodrošinās objektivitāti un savstarpēju salīdzināmību pretendenta vērtēšanas procesā, norāda Valsts kanceleja.

Valsts kanceleja arī sola informēt sabiedrību par pretendentiem, kas pieteikušies.

Kā ziņots, amats ir vakants pēc iepriekšējā KNAB vadītāja Normunda Vilnīša atbrīvošanas no amata.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: