Urbanovičs un Paiders sarakstījuši grāmatu, kurā noliedz Latvijas okupāciju
Publicēts 20. jūnijā, 2011.
Dienasgaismu ieraudzījusi grāmata ar nosaukumu „Nākotnes melnraksts”, kurā autori - deputāts Jānis Urbanovičs (SC), žurnālistu savienības līderis Juris Paiders un Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedjeva labs draugs un padomnieks Igors Jurgens - noliedz Latvijas okupāciju.

 

Grāmatā stāstīts par pirmskara Latviju un Ulmaņa laikiem. Autori ar savu darbu grib pārliecināt, ka Kārlis Ulmanis Latviju pārveidojis pēc Padomju Savienības parauga un tāpēc okupācija mūsu valstī nav notikusi, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pirms pēdējām Saeimas vēlēšanām Urbanovičs Rīgā solīja stiprināt latviešu valodu un diplomātiski klusēja par strīdīgajiem vēstures jautājumiem. Bet Krievijā tajā laikā dienas gaismu ieraudzīja grāmata "Vēstures melnraksts" par Latvijas un Krievijas vēsturi un abu valstu attiecībām. Tā sarakstīta kopā ar ietekmīgu personu - Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva padomnieku Igoru Jurgenu. Vietējai varai tā patika - Krievijas bibliogrāfi tai piešķīra balvu kā labākajai politoloģijas grāmatai 2010.gadā.

Tajā strīdīgais vārds ''okupācija'' tiek likts pēdiņās un autori ciniski piezīmē, ka diez vai bez "okupācijas" kāds pasaulē būs zinājis par kori "Ave Sol", Viju Artmani, Maiju Tabaku, Raimondu Paulu. Nupat Rīgā izdota grāmatas latviskā versija. Papildināta ar arhīvu dokumentiem un Ulmaņlaiku politiķu uzrunām. Vēstījums palicis tas pats – Latvijā okupācija nav bijusi.
"Ja mēs mierīgi protam par to runāt un stāstīt...mierīgi, nevis uzreiz ienīstot tikai tāpēc, ka kādam ir šaubas vai viņi ir lasījuši citas vēstures grāmatas un dzīvojuši citā ģimenē. Tad mēs turpināsim būt slima totalitāra valsts," paudis Urbanovičs.

Viņš raksta, ka okupācija Latvijā kalpo kā vīģes lapa, ar ko piesegt kaunu, ka Ulmanis Latviju PSRS atdevis bez neviena šāviena. Un okupācijas tēmu kustinot varas elite darot to pašu, ko padomju laikā – vēsturi būvē uz meliem un nestabiliem pamatiem.
Grāmatas līdzautors, Žurnālistu savienības vadītājs Paiders versiju pamato ar to, ka Polija un Somija pret Padomju armiju karojusi, bet Latvija padevusies pretinieka žēlastībai.
"Un tad teikt, ka abi karavīri kā Polija, vai tas, kurš padevās bez neviena šāviena, ir vienādi okupēti, nav īsti pareizi. Un līdz ar to, ja mēs varam droši teikt, ka Polija bija okupēta, tad jautājumā par to, ka tāda okupācija kā Polijā – mums nebija," norādījis Paiders.
Nauda esot pietikusi 1000 grāmatām, gandrīz visas esot jau izdalītas, tostarp arī skolām. Plāns esot tulkot, lai būtu, ko sūtīt draugiem Krievijā.

"Ja grāmata būs krievu valodā, ja grāmata būs pieejama Krievijas sabiedrībai un, starp citu, arī diplomātiem, viņi skatīsies uz Latvijas vēsturi, uz traģisko vēsturi pavisam citām acīm," spriedis "Baltijas foruma" prezidents Aleksandrs Vasiļjevs.
Savukārt politologs Andris Sprūds uzskata - kaut arī ir labi, ja kāds sāk cilāt tik strīdīgas tēmas, veids, kā to sākuši Urbanovičs un Paiders, diskreditē šo ideju.
"Politiķi vienmēr domā un tas ir pilnīgi normāli – domā par varu. Un ir dažādi instrumenti varas iegūšanai un varas realizācijai. Nenoliedzami elektorāta mobilizācija ir svarīga. Cilvēki, kas ies 9.maijā pie pieminekļa, - es pieļauju, viņi šo grāmatu varētu lasīt vai iepazīties ar interesi," sacījis Sprūds.

Savukārt Saeimas deputāte un literatūrzinātniece Janīna Kursīte paudusi viedokli, ka grāmata ir labs piemērs tam, kā Krievija ir pārgājusi uz smalku savu kaimiņvalstu ietekmēšanu - caur kultūru, medijiem un literatūru.
"Šai grāmatā es redzu taisnu gudru Igora Jurgena mugurkaulu, bet es redzu iztapīgu tādu dubļu mešanas uz Latviju mugurkaulu gan Urbanovičam, gan Paideram. Paiders gan kā rakstītājs, gan kā žurnālists vispār izraisa man skumjas pārdomas... Bet es saprotu, ka šādi cilvēki ir bijuši ir un būs, bet tas katrreiz ir skumji," atzinusi Kursīte.

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: