Šogad Latvijā izcila smiltsērkšķu raža
Publicēts 14. septembrī, 2011.
Pateicoties labajiem laika apstākļiem, šovasar audzētāji plāno novākt vairāk nekā 300 tonnas smiltsērkšķu, kas ir izcila raža. Patlaban smiltsērkšķu cena tirdzniecībā ir no 1,20 līdz trim latiem par kilogramu.

 

"Šogad ir tik liela raža, kādu nekad iepriekš desmit audzēšanas gados neesam pieredzējuši. Aprīlī ilgstoši bija sauss un vēss, līdz ar to smiltsērkšķu ziedēšana ievilkās un ziediņi ļoti labi apputeksnējās. Patlaban tiek ievāktas vidēji sešas tonnas no hektāra, kamēr iepriekšējos gados audzētāji novāca ne vairāk kā trīs tonnas. Plānojam, ka kopumā varētu tikt novāktas vairāk nekā 300 tonnas ogu," sacīja Latvijas Smiltsērkšķu asociācijas priekšsēdētājs Andrejs Brūvelis.

Jautāts par rekordlielās ražas noietu, uzņēmējs atzina, ka vairāk nekā 60 tonnas gatavojas iepirkt igauņi.

"Lielākā daļa šogad aizies uz Igauniju neapstrādātu, nogrieztu un atlapotu zaru veidā. Igauņi pērk zarus par 75 santīmiem gabalā un pēc tam paši saldē un sagatavo ogas tālākai pārstrādei. Jau esam pārdevuši 40 tonnas un vēl gatavojam vismaz 20 tonnas. Pārējo audzētāji nodod pārstrādei vai pārdod tiešajā tirdzniecībā. Var gadīties, ka šogad veidosies neliela pārprodukcija. Kas var, tie pārdod, citi ogas liek apcirkņos un saldētavās un gaidīs, kas notiks ziemā - varbūt tad atradīsies pircējs," sacīja Brūvelis.

Viņš norādīja, ka patlaban smiltsērkšķu cena tirdzniecībā svārstās no 1,20 latiem līdz trim latiem par kilogramu.

"Tās ir šī brīža cena, jo audzētāji cenšas ātrāk tikt vaļā no ogām. Kad ogas būs saldētavās, cenas izlīdzināsies. Patlaban audzētājiem gan trūkst saldētavu, kur uzglabāt smiltsērkšķus. Lietota 12 metru liela konteinera tipa saldētava maksā apmēram 8000 latu, kas zemniekam nav maza summa," atzina asociācijas vadītājs.

Patlaban Latvijas Smiltsērkšķu audzētāju asociācijā ir apvienojušies 20 biedru. Patlaban smiltsērkšķi tiek audzēti apmēram 200 hektāru platībā, aptuveni 70% no tiem ir ražojoši, bet pārējie ir nesen iestādīti komercdārzi.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: