Slimnīcā nogādāta 10 bērnu māte Leiškalne, kas protestēja pie Rīgas pils
Publicēts 12. augustā, 2011.
Desmit bērnu māte Vaira Leiškalne, kura 19.jūlijā pie Rīgas pils sāka beztermiņa protestu pret Jūrmalas domes rīcību, šodien nogādāta slimnīcā, jo pasliktinājies viņas veselības stāvoklis, medijiem pavēstīja Leiškalnes meita Liene Leiškalne.

 

Sievietes meita norādīja, ka tas noticis pēc tam, kad Jūrmalas dome ceturtdien lēmusi vēl vairāk samazināt summu par viņai piederošo zemesgabalu Slokas ielā 57a, kuru Jūrmalas pilsētas dome izmanto pašvaldības sociālo funkciju veikšanai. Uz zemesgabala atrodas sociālā māja, kurā dzīvo 44 ģimenes. Kamēr uz zemesgabala atrodas šī ēka, Leiškalne no tās nevar gūt ieņēmumus, pašvaldība zemes nomu nemaksā, bet vienlaikus pieprasa, lai sieviete sedz nekustamā īpašuma nodokli. Leiškalne neuzskata, ka viņai no savas kabatas jāfinansē pašvaldības funkciju veikšana, tāpēc nodokli nemaksā, un tā parāds jau sasniedzis ap 10 000 latu.

Šāda situācija turpinās jau astoņus gadus, un sieviete, protestējot pret notiekošo, pie Jūrmalas domes pērn decembrī bija uzstādījusi telti. Šā gada 14.jūnijā Leiškalne līdzīgu akciju organizējusi pie Ministru kabineta un 28.jūnijā īstermiņa akcijā uzstādījusi telti pie Rīgas pils, mēģinot piesaistīt tā brīža prezidenta Valda Zatlera uzmanību. 19.jūlijā viņa ar kuplās ģimenes atbalstu sākusi beztermiņa protestu un kopš tā laika mitinās teltī laukumā pie Rīgas pils.

Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (LPP/LC), kurš šajā amatā stājās pērn septembrī, skaidroja, ka ar Leiškalni notikušas vairākas sarunas. Pašvaldība piedāvājusi norēķināties ar sievieti par aptuveni 3000 kvadrātmetru platību, uz kuras atrodas ēka, un tai piesaistīto teritoriju, nekavējoties samaksājot visu summu, kas uzkrājusies kopš 2004.gada. Kopumā tie būtu vairāk nekā 20 000 latu.
Savukārt Leiškalne no šāda piedāvājuma kategoriski atteikusies un pieprasījusi, lai dome nomas maksu maksā par visu viņai piederošo zemesgabalu. Šādā gadījumā pašvaldībai būtu jāmaksā ap 60 000 latu. Jūrmalas domes juristi, izvērtējot situāciju, secinājuši, ka visas platības nomāšana būtu pašvaldības līdzekļu izšķērdēšana, tāpēc dome tam nav piekritusi.

Truksnis sacīja, ka pašvaldība piedāvājusi norēķināties vismaz par 3000 kvadrātmetru platību, par kuru domstarpību nav, un strīdu par pārējo teritoriju risināt tiesā, taču Leiškalne arī no šī piedāvājuma esot atteikusies. Patlaban strīds nodots lemšanai tiesā. "Lai tiesa lemj, cik jāmaksā," teica Truksnis, taču jautājuma izskatīšanas termiņi ir neskaidri.
Leiškalne pastāstīja, ka viņai izdevies piesaistīt Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzmanību, kurš pagājušā nedēļā informējis, ka Jūrmalas domei nosūtīta vēstule ar aicinājumu risināt šo situāciju.

Ceturtdien domes sēdē nolemts Leiškalnei izmaksāt daļu no viņai pienākošās summas par zemes nomu no 2003. līdz 2011.gadam - ap 2600 latu, kā arī summu par šā gada trim mēnešiem ap 3000 latu, pastāstīja Leiškalne.

Šodien zemesgabala īpašniecei radušās veselības problēmas un viņa nogādāta slimnīcā dienas stacionārā. Tiklīdz piketētājai kļūs labāk, viņa sola atgriezties savā teltī pie Rīgas pils. Leiškalne sacīja, ka ir gatava turpināt protestu jau šodien pēcpusdienā.


Komentāri (2)
shēma: Tā ir sen izmēģināta īpašumu atņemšanas shēma. Pašvaldība lieto zemi un nemaksā nomu, bet pieprasa īpašniekam maksāt īpašuma nodokli. Viņam nav ko maksāt, un tad atņem. Uz to pleķi par sviestmaizi jau sen ir izveidojusies rinda. Pirmais ir Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis, otrā ir Jūrmalas domes finanšu nodaļas vadītāja Tukāne, trešā ir Trukšņa vietniece Loskutova un citi.

Ne par velti pirms pāris gadiem Truksnis ar Tukāni bija uzsākuši īpašuma atņešanas procedūru.
12/08/2011 16:18
dzīvnieku ferma: Tiešām, nesaprotu, kādēļ divas reizes mazāka zemesgabala Mellužu prospektā 83 īpašniecei Truksnis un Tukāne tikai par 2009,gadu ir samaksājis vairāk nekā 21 tūkstoti latu, bet te plātās, ka par 8 gadiem kopā piedāvā 20 tūkstošus latu
12/08/2011 16:20
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: