Šķēle: Mana politiskā karjera ir noslēgusies
Publicēts 11. jūlijā, 2011.
Pēc Tautas partijas (TP) likvidēšanas mana politiskā karjera ir noslēgusies šorīt paziņoja TP dibinātājs, partijas priekšsēdētājs Andris Šķēle. Viņš norādīja, ka 8 gadus viņš nebija aktīvs politikā, taču atgriezās, jo bija kur atgriezties - bija TP, tagad tās vairs nav.

 

"Es vairs tajā politikā nepiedalīšos," šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" paziņoja Andris Šķēle. Kā galveno kļūdu, ko ilgākā laikā pieļāvusi TP, Šķēle minēja tās kļūšanu par varas partiju. "Tā vairs nebija konsekventa savu mērķu sasniegšanā," sacīja Šķēle.

Viņš uzsvēra, ka visi TP pūliņi pēdējos gados palika nesadzirdēti, parlamentā priekšlikumi tika noraidīti tikai tāpēc, ka tos izteica TP. "Zīmols "Tautas partija" - tā lappuse politikas vēsturē ir pāršķirta," sacīja Šķēle un piebilda, ka partijas likvidēšana nekādā mērā nav saistāma ar vairāk nekā viena miljona latu soda naudas maksāšanu par priekšvēlēšanu kampaņas pārkāpumiem. "Tāda jautājuma partijas kongresa dienaskārtībā nebija," sacīja Šķēle.

Pašreizējo politisko situāciju Latvijā Šķēle nodēvēja par "kreisu popkultūras politisko kokteili", bet gaidāmās Saeimas vēlēšanas par "zemas kultūras teātri, kurā būs ļoti trūcīga izvēle", par ko balsot. "Tas būs populistisks politiskais sprints," sacīja politiķis.

Šķēle neuzskata, ka pēc TP likvidēšanas sāksies tās biedru masveida stāšanās citās partijās, jo, viņaprāt, pēc kāda laika TP idejas atgriezīsies un politiķi atradīs sev vietu.

Savukārt Valdim Zatleram Šķēle ieteiktu jaunās partijas nosaukumā nelikt savu uzvārdu. "Līdz šim tā ir bijis tikai viena partijai - Zīgerista partijai", visiem zināms, ar ko tas beidzās, sacīja politiķis. "Ātri pārliecinājāmies, ka tai nav seguma."

Zatlera darbību politikā Šķēle varēšot izvērtēt tikai pēc gada, jo pašlaik partijas nav, ir tikai nosaukums, viņa desmit punktu programma ir divdomīga, - katrs tajā var atrast kaut ko priekš sevis.
Šķēle ir skeptisks par Zatlera plāniem piesaistīt savai partijai līdz 10 000 cilvēku: "Karogs viņam rokās, un salmu lelle oligarhu dedzināšanai viņam rokās."

TP līderis norāda, ka katra diena Zatlera partijai nes zaudējumus, "cilvēki nevēlas zaudēt savu labo vārdu un nevēlas iesaistīties šajā partijā".

Zatlera iesaistīšanās politikā pēc viņa paziņojuma par Saeimas atlaišanas rosināšanu, pēc Šķēles domām, bija vienīgais Zatlera ieguvums, "kā no apsmiekla kļūt par varoni".
Šķēle uzskata, ka līdz jaunām Saeimas vēlēšanām nevajadzētu sasaukt Saeimas ārkārtas sēdes, jo tajās tiek piedāvāti populistiski grozījumi, kas nākotnē var sagraut Latvijas "tiesiskuma rāmi".

Komentējot nākamā gada valsts budžeta aprises, Šķēle norādīja, ka liela ietekme būs situācijai Eiropas tirgū. "Valsts, kura šobrīd uzliek visu tikai uz eksportu, aizmirstot par iekšējā tirgus attīstību, spēlē uz visu banku. Ja eirozonā tuvāki trīs četru gadu laikā kaut kas atgadīsies, Latvijai tas būs kā cunami," teica Šķēle.

Arī nodokļu paaugstināšana vai tikai nelielas to izmaiņas pašlaik Latvijai nebūtu ieteicamas, jo tas būs pamudinājums jaunam emigrācijas vilnim, "cilvēki atkal protestēs ar kājām".

Kā ziņots, sestdien TP 15. kongresa delegāti nolēma likvidēt partiju. No 308 kongresa delegātiem par TP darbības izbeigšanu nobalsoja 248. Pret balsoja 26 kongresa delegāti.
Par partijas likvidatori kongress vienbalsīgi iecēla partijas ģenerālsekretāri Ramonu Pitenu.

Saskaņā ar likumu, par kongresa lēmumu izbeigt TP darbību tiks informēts Uzņēmumu reģistrs. Trīs mēnešu laikā tiks gaidīti kreditoru pieteikumi. Partijas likvidācijas process kopumā varētu aizņemt pusgadu.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 2008.gadā uzdeva partijai pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus 1,03 miljonu latu apmērā. TP KNAB lēmumu pārsūdzēja tiesā, kas galējo lēmumu varētu pieņemt šā gada augustā.

Kopumā TP ir 1155 biedri. Partijas dibināšanas kongress notika 1998.gada 2.maijā Rēzeknē.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: