Saeimas deputātiem šogad kompensācijās izmaksāti 86 500 lati
Publicēts 27. jūnijā, 2011.
Saeimas deputātiem šā gada pirmajos piecos mēnešos kompensācijās par transporta izdevumiem un dzīvojamās telpas īri izmaksāti aptuveni 86 500 lati, liecina informācija Saeimas mājaslapā.

Visvairāk - 17 864 lati - kompensācijās izmaksāti par aprīli, bet vismazāk - 16 720 lati - par janvāri.

Lielāko kompensāciju - 471 latu mēnesī - saņēmis deputāts Staņislavs Šķesters (ZZS), kura dzīvesvieta deklarēta Rēzeknes novadā. Viņam kompensācija par dzīvojamās telpas īri bijusi 340 lati, bet transporta kompensācija - 131 lats.

Vēl kompensāciju, kas lielāka par 400 latiem, piemēram, maijā saņēmuši 12 deputāti. Savukārt minimālo kompensāciju - 71 latu - katru mēnesi saņēmuši aptuveni 15 tautas kalpi.

Deputātiem kopējam atalgojumam mēnesī vidēji tērēti ap 155 000 latu, no janvāra līdz maijam tautas kalpiem minētā summa kopā bija ap 775 000 latiem.

Lielākais atalgojums mēnesī ir Saeimas prezidija locekļiem - no 2000 līdz 2300 latiem, savukārt ierindas deputātiem, kam nav amatu komisijās, atalgojums bijis 1417 lati. Piemēram, vidējais atalgojums maijā vienam deputātam bijis 1563 lati.

2011. gadā deputātu kompensācijām Saeimas budžetā rezervēti 290 000 latu, informēja Saeimas Preses dienestā.

Jau ziņots, ka Saeimas prezidijs gada sākumā apstiprināja jaunus noteikumus par kārtību, kādā deputātiem piešķiramas un izmaksājamas transporta un dzīvojamās telpas īres kompensācijas par izdevumiem, kas viņiem radušies, pildot deputātu pienākumus.

Noteikumi paredz, ka transporta izdevumu kompensācija netiek piešķirta deputātam, kuram lietošanā nodota dienesta automašīna.

Dzīvojamās telpas īres kompensācija netiek piešķirta deputātam, kurš dzīvo Rīgā vai līdz 39 kilometrus lielā attālumā no galvaspilsētas. Šiem deputātiem pienākas transporta kompensācija no 71 līdz 122 latiem mēnesī atbilstoši faktiskajiem izdevumiem.

Tālāk par 39 kilometriem dzīvojošajiem deputātiem pienākas apvienotā kompensācija par transporta izdevumiem un telpu īri. Šīs kompensācijas apmērs izveidots detalizēti - atkarībā no deputāta dzīvesvietas. Piemēram, kompensācijas maksimālais apmērs deputātam, kurš dzīvo tālāk par 280 kilometriem no Rīgas, ir 471 lats, savukārt 40 līdz 69 kilometru attālumā dzīvojošs deputāts var saņemt līdz 339 latu lielu kompensāciju.

Lai saņemtu šo kompensāciju, deputātiem jāuzrāda attaisnojoši dokumenti - degvielas pirkuma čeki, īres līgums.

Kā ziņots, no šī gada mainīta arī deputātu atalgojuma sistēma. Deputātiem vairs netiek piemaksāts par komisiju un apakškomisiju sēžu apmeklēšanu, un viņi nesaņem reprezentācijas naudu, sakaru izdevumu kompensāciju un transporta izdevumu kompensāciju. Vienīgā kompensācija ir apvienotā kompensācija par transporta izdevumiem un telpu īri.

Saeimas deputātu alga piesaistīta vidējai darba algai tautsaimniecībā, tādēļ deputātu amatalga šogad ir 1417 lati pirms nodokļu nomaksas.

Papildus noteiktajam atalgojumam deputātam arī izmaksā mēnešalgas daļu par attiecīgo amatu pildīšanu, to nosakot mēneša vidējās darba samaksas apmērā, kas noapaļots pilnos latos. Piemēram, Saeimas priekšsēdētājam piemaksā 766 latus, Saeimas priekšsēdētāja biedram - 655 latus, Saeimas sekretāram - 655 latus, Saeimas sekretāra biedram - 615, frakcijas vai komisijas priekšsēdētājam - 190 latus, frakcijas vai komisijas priekšsēdētāja vietniekam vai komisijas sekretāram - 155 latus, apakškomisijas priekšsēdētājam - 120 latus un apakškomisijas sekretāram - 75 latus.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: