"Rimi" aptur diedzētu graudu un sēklu tirdzniecību
Publicēts 12. jūlijā, 2011.
Reaģējot uz ziņām par dzīvībai bīstamo enterohemorāģiskā E.coli (EHEC) baktēriju, SIA "Rimi Latvia" apturējusi tirdzniecību ar diedzētiem graudiem un sēklām, kas paredzētas diedzēšanai, informē uzņēmuma pārstāve Dace Valnere.

 

"Saskatām būtiskus trūkumus graudu izsekojamībā, tāpēc, ņemot vērā dramatiskos notikumus Vācijā, Francijā un vienu gadījumu Zviedrijā un ASV un rūpējoties par savu pircēju drošību, esam apturējuši tirdzniecību gan ar diedzētiem graudiem, gan ar sēklām, kas paredzētas diedzēšanai," norādīja Valnere.

Pēc viņas teiktā, "Rimi" mātes uzņēmums "ICA" Zviedrijā un Norvēģijā arī apturējuši dīgstu tirgošanu.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbaudīs Latvijā ievesto sierāboliņa kravu, informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļa.

PVD šī gada 8. jūlijā PVD no Eiropas Savienības (ES) Ātrās brīdināšanas sistēmas pārtikas un barības jomā kontaktpunkta (RASFF) saņēmis papildu informāciju saistībā ar aizdomīgo Ēģiptes izcelsmes grieķu trigonellas jeb sierāboliņa sēklu izplatīšanu ES tirdzniecības tīklā.

PVD veica datubāzes pārskatu un konstatēja, ka 2011. gada 11. maijā Latvijā ir importēta viena grieķu trigonellas krava. Kaut gan minētā krava nav no tās pašas partijas, par kuru ir aizdomas, ka tā ir piesārņota, tomēr, lai aizsargātu patērētāju veselību un uzņēmēju intereses, PVD nolēma laboratoriski pārbaudīt importēto sūtījumu.

Saskaņā ar šo informāciju teikts, ka aizdomīgās sēklas safasētas kopā ar citu augu sēklām un tiek tirgotas kā sēklu maisījums diedzēšanai. Fasēšanu veicis Vācijas vairumtirgotājs un šos maisījumus izplatījis 12 valstīs, tostarp Latvijā. Latvijā sēklas saņēmušais uzņēmums ir dārzkopības inventāra tirdzniecības veikals.

Ar E.coli baktērijas izraisītām slimībām vismaz 16 valstīs inficējušies aptuveni 3800 cilvēku, vismaz 850 saslimšanas gadījumi ir nopietni, liecina Pasaules Veselības organizācijas dati.

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: