Politiķim latviski ir jārunā labāk nekā vidējam latvietim
Publicēts 21. jūnijā, 2011.
Ja kāds cilvēks vēlas nākt politikā, viņam ir jārunā latviski labāk nekā vidusmēra latvietim, intervijā laikrakstam "Telegraf" saka Saeimas deputāts, "Saskaņas centra" (SC) frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

 

Viņam jāprot runāt no tribīnes, jāprot reaģēt kuluāros, "ir par maz, ja tu vienkāršo pareizi balso un kaut ko mēģini darīt caur citiem deputātiem", uzskata Urbanovičs.
Uz jautājumu, vai nākamajās Saeimas vēlēšanās sarakstos tiks iekļauts arī Valērijs Kravcovs, kuram ir problēmas ar latviešu valodu, SC frakcijas vadītājs sacīja, ka to izlems kolektīvi. "Kravcova imidžu var uztvert kā šķērsli sadarbībai ar citām latviešu partijām. Taču ka man mūsu apvienības biedri teiks, ka vēlas, lai Kravcovs balotējas, nevaru viņiem teikt nē," skaidro Urbanovičs.

Viņš saka, ka turpinot strādāt ar Kravcovu latviešu valodas apguvē, "viņš katru dienu mācās piecus jaunus vārdus, es ar viņu runāju un tā tālāk. taču man tā ir liela problēma."
Urbanovičs norāda, ka priekšvēlēšanu laikā aģitācijai netikšot izmantots Rīgas mēra Nila Ušakova vārds. "Mēs no viņa neatteiksimies, bet tagad viņam jāizveseļojas. Manuprāt, viņam nevajag piedalīties vēlēšanās," saka SC līderis un piebilst, ka Ušakovam "ir jāpieder rīdziniekiem. Pašvaldību vēlēšanas 2013.gadā. Uz tām viņam jāiet ar jaunu komandu un uzkrātu pieredzi. Tas, ka viņš ir populārs, mums jau palīdz."

Uz jautājumu, vai SC populāro cilvēku vidū ir arī Vladimirs Lindermans, Urbanovičs atbild, ka ir pret viņu iesaistīšanos aktīvajā politikā. Arī PCTVL esot tiesības piedalīties vēlēšanās, taču, "ja viņu mērķis ir atriebties vai kaitēt SC, nedomāju, ka kāds viņiem noticēs", sacīja SC frakcijas vadītājs.

Urbanovičs sacīja, ka SC esot apvainojusies uz apvienību "Vienotība" par tās muļķību, pašreizējā Saeimā neveidojot koalīciju ar viņiem, taču jaunajā valdībā SC esot gatava kopā ar "Vienotību" cīnīties pret oligarhiem. Ja sanākšot strādāt kopā ar vietējiem oligarhiem, SC samazināšot ārvalstu oligarhijas iespējas Latvijā, kuru intereses šeit pārstāv "Vienotība".
SC pašlaik esot divi galvenie uzdevumi - iekļūt valdībā un "beidzot aizvērt latviešu-krievu konfliktu lappusi. Kad mēs riesimies savā starpā jau valdībā, tā būs pavisam cita situācija. Notiks politiskā spektra atskurbšana, - cilvēkus sāks vērtēt pēc viņu pārliecības un profesionālajiem uzskatiem, nevis nacionālās piederības, skaidro Urbanovičs.
Otrs SC uzdevums esot ieguldījums ekonomikā. "Kāpēc es slēdzu vienošanos ar Putina partiju "Vienota Krievija" un Ķīnas komunistiem? Tas ir mēģinājums sākt attiecības personiskā līmenī, lai, kad mēs nāksim pie varas, uzreiz sāktu konkurēt par ķīniešu konteineru piesaisti un krievu loģistikas iespējām," norāda Urbanovičs.

Viņaprāt, neesot nozīmes lūgt palīdzību Eiropas Savienībā (ES), - no tās mums esot jāmācās vienīgi egoisms, bet veiksme jākaldina ārpus ES. "Ja mums izdotos sabalansēt ekonomiku tā, lai 30% kontrolētu vietējie uzņēmēji, 30% - rietumu, 30% - austrumu, mēs būtu visdrošākā valsts," uzskata Urbanovičs.

Sevi jaunajā valdībā Urbanovičs gribētu redzēt tikai premjera amatā, SC esot daudz profesionālu cilvēku ministru amatiem. Gadījumā, ja SC arī šoreiz neizdosies iekļūt valdībā, "dažiem, tādiem kā es, visticamāk, nāksies aiziet. Taču mums ir izaugusi jaunā paaudze. Un ir cerības," piebilst SC līderis.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: