NEJĒDZĪBAS: Par auto vadīšanu tiek arestētas piecas arābu sievietes!
Publicēts 1. jūlijā, 2011.
Saūda Arābijā par sēšanos pie automašīnas stūres arestētas piecas sievietes, kārtējo reizi aizkaitinot cilvēktiesību aktīvistus.

 

Vietējie mediji ziņojuši, ka Džidas dienvidu apkaimē arestēta kāda meitene, kura vadījusi automašīnu sava brāļa pavadībā. Abus ielenca četras policijas patruļmašīnas, kas aizveda viņus uz policijas iecirkni, kur viņi tika nopratināti. Policiju uz viņu pēdām uzvedinājuši vietējie iedzīvotāji, kuri ziņojuši par aizlieguma pārkāpumu.

Tikmēr aktīvisti sociālajā tīklā "Facebook" raksta, ka par līdzīgu pārkāpumu kādā ekskluzīvā kūrortā Džidas ziemeļos valsts reliģiskā policija arestējusi vēl četras sievietes. Šai informācijai gan nav izdevies gūt neatkarīgu apstiprinājumu un nav zināms, vai sievietes joprojām atrodas apcietinājumā.

Jau iepriekš medijos ziņots, ka protestējot pret valstī pastāvošo aizliegumu, 17.jūnijā valsts galvaspilsētā pie automašīnas stūres sēdās 42 sievietes. Internetā joprojām cirkulē aicinājumi mest izaicinājumu šiem ierobežojumiem, un pagājušajā nedēļā vēl divas Saūda Arābijas sievietes paziņoja, ka vadījušas automašīnu. Saūda Arābija ir vienīgā valsts, kurā pastāv aizliegums sievietēm vadīt automašīnu.

Lai gan tāda likuma, kas aizliegtu sievietēm vadīt automašīnu, Saūda Arābijā nav, balstoties uz reliģisku ediktu Iekšlietu ministrija ir izstrādājusi noteikumus, kuri to neatļauj. Sievietei ir jāalgo šoferis vai jāpaļaujas uz savas ģimenes vīriešiem.

Sievietēm Saūda Arābijā jāsaskaras ar virkni nejēdzīgu ierobežojumu, sākot no prasības sabiedriskās vietās pilnībā nosegt ķermeni līdz obligātai vīriešu kārtas aizbildņa atļaujai ceļojuma gadījumā. Strikto segregācijas likumu dēļ tiek ierobežotas arī sieviešu iespējas strādāt.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: