Maize var būt kaitīga veselībai
Publicēts 3. augustā, 2011.
Arī tik ikdienišķs un par veselīgu uzskatīts produkts kā maize var būt neveselīgs un kaitīgs veselībai. Uztura speciālisti teic, ka daži maizes cepēji mēdz krāpties un dienišķajai maizītei pievienot klāt nevēlamas papildvielas.

 

Visi Latvijā nopērkamie produkti ir ražoti saskaņā ar atļautajām normām. Taču tas nenozīmē, ka visi pārtikas produkti ir veselīgi. Izrādās, ka arī maize var būt ne visai labs produkts, vēsta LTV raidījums „Panorāma”.

Tāpēc pircējiem ir rūpīgi jālasa un jāpēta, kas rakstīts uz maizes klaipa iepakojumu etiķetēm.

Visveselīgākā ir rupjmaize, bet ne vienmēr visa tumšās krāsas maize ir arī pagatavota no rudziem. To tumšā krāsā, piemēram, var nokrāsot, pievienojot iesalu. Lai nopirktu tik tiešām pilnvērtīgu rupjmaizi, jāpārliecinās, ka tā tiešām ir cepta no rudzu miltiem, un vēlamais šķiedrvielu daudzums tajā ir 11%.

Laba maize ir tā, kas ir pagatavota no miltiem, graudiem, kurai ir pievienotas dažādas sēklas. Savukārt, ja maizes sastāvdaļu uzskaitījumā var izlasīt arī dažādus stabilizētājus, antioksidantus, augu eļļas un margarīnu, ir jābūt uzmanīgam. Piemēram, augļu eļļa varētu būt palmu vai kokosriekstu eļļa, kas nav vēlama. Margarīns var saturēt transtaukskābes. Ja kā taukvielas sastāv no augu taukiem vai tauku masas, tad jārēķinās, ka maizē nebūs kvalitatīvi tauki.

Tāpat maize veikalā nav jāpiepērk nedēļai uz priekšu, bet tikai vienai, divām dienām. Ja maize iepakojumu maisiņā tiek turēta trīs dienas, tajā var rasties pelējuma sēnītes, kas rada kancerogēnas vielas, kas ir vēža izraisītājas. Tāpat kaitīga ir arī laukos ceptu maizes klaipu cietā garoza – tā pirms lietošana ir jānogriež.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: