LTV Domburam piedāvās jaunu raidījumu?
Publicēts 2. septembrī, 2011.
Sarunas ar žurnālistu Jāni Domburu par raidījuma "Kas notiek Latvijā?" veidošanu patlaban nonākušas strupceļā un tiek gatavots jauns priekšlikums cita veida raidījuma vadīšanai, medijus informēja Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors Edgards Kots.

 

Kā stāsta Kots, pēdējā tikšanās ar žurnālistu notikusi jūlija beigās, kuras laikā Domburs paziņojis, ka tāda formāta raidījumu kā "Kas notiek Latvijā?" vairs neveidos, tādēļ Kots uzdevis LTV 1.kanāla (LTV1) direktorei Baibai Šmitei izstrādāt priekšlikumus jauna veida raidījumam, ko piedāvāt Domburam. Jaunā raidījuma koncepcija varētu būt zināma nedēļas līdz divu nedēļu laikā.
Savukārt Domburs medijiem norādīja, ka nekad nav teicis, ka nevēlas vairs veidot "Kas notiek Latvijā?", un piebilda, ka Kots ir "ilggadīgs melis".

"Esmu jau pieradis pie Kota melošanas. Tieši tādēļ visu saraksti ar LTV publiskoju raidījuma "Kas notiek Latvijā?" mājaslapā, bet nekāda cita veida sarunas vai piedāvājumi kopš jūlija beigām no LTV nav bijuši. Kādēļ Kots to dara, lai paliek uz viņa sirdsapziņas," sacīja Domburs. Žurnālists arī nav informēts, ka viņam tiktu plānots piedāvāt cita veida raidījumu "Kas notiek Latvijā?" vietā.
LTV1 direktore Šmite norādīja, ka LTV vēl nav pabeigusi sarunas ar Domburu, bet zināms ir, ka ne raidījums "Kas notiek Latvijā?", ne cita veida pārraide ar žurnālista piedalīšanos patlaban nav plānota līdz par novembrim.

"Septembrī trešdienu vakaros LTV1 būs skatāmas priekšvēlēšanu debates "Izvēlies nākotni!", bet 28.septembrī sāksies izglītojoši izklaidējošs televīzijas šovs "Es varu būt premjerministrs"," skaidro Šmite. Taču par konkrētu jaunā raidījuma formātu LTV nevēlas pagaidām runāt. Par citiem saviem plāniem un projektiem Domburs patlaban nevēlējās runāt, taču piebilda, ka ir atvērts visa veida piedāvājumiem.

Kā ziņots iepriekš, runājot par iemesliem, kādēļ vēl joprojām nav noslēgts līgums starp LTV un Domburu par raidījuma "Kas notiek Latvijā?" turpinājumu nākamajā sezonā, raidījuma vadītājs uzsvēra, ka abas puses nav vienojušās par iepriekšējā perioda izvērtēšanas kritērijiem un domu saskaņotību un autors nav saņēmis skaidru sabiedriskās televīzijas attīstības koncepciju, un no tā attiecīgi būtu atkarīga raidījuma nākotne.

"Sabiedriskajā televīzijā patlaban nav skaidri kvalitatīvie kritēriji. Bardaks televīzijā ir neaptverams. Televīzijai nav skaidrs, vai tas sabiedriskais pasūtījums, kas tiek radīts, ir sabiedrībai vajadzīgs. Savukārt, ja skatītājs būs degradēts, man tas nebūs interesanti. Lai man piedod žurnālisti televīzijā, bet LTV programmā tiek trallināti vieni un tie paši cilvēki, saražots bezgalīgi daudz dažādu raidījumu, un to vadītāji paši nesaprot, par ko tas ir. Tas kuģis brauc grāvī," uzskata Domburs.

Viņš vairākkārtīgi atkārtoja, ka sabiedriskajai televīzijai nepieciešams iekšējais izvērtējums, kas varētu palīdzēt sakārtot to gan saturiski, gan finansiāli. Viņaprāt, reizi gadā, pusgadā vai mēnesī vajadzētu būt uzskatāmiem materiāliem, pārskatiem, kā tiek izlietota valsts piešķirtā nauda, konkrēti minot, kādi produkti tiek radīti un kam tas domāts.
"Viss, ko es gribu, ir skaidri spēles noteikumi," sacīja Domburs.

LTV ģenerāldirektors Kots savukārt skaidroja, ka televīzijā izstrādāti daudz un dažādi dokumenti, kas regulē žurnālistu darbu, piemēram, Ētikas kodekss, bet satura un kanālu direktori ir atbildīgi par kvalitatīvu produktu parādīšanos televīzijas programmās. Ja tiek konstatētas neatbilstības, direktoru uzdevums ir attiecīgi reaģēt un sazināties ar raidījumu autoriem. Kots atzīst, ka būtu nepieciešams veikt funkciju auditu, taču tam nepietiekot līdzekļu.

"Vienmēr var būt labāk. Es uzskatu, ka viens no kvalitātes kritērijiem ir žurnālistikas diploms - vismaz tam tā vajadzētu būt. Protams, visi absolventi uzreiz nav profesionāļi, bet ir atsevišķi izņēmumi, kas stādā arī bez diploma. Turklāt ir atsevišķi autori, kuri "Kas notiek Latvijā?" uzskata par muldēšanas raidījumu - viedokļi ir ļoti dažādi, un par to mums jāturpina diskutēt," sacīja Kots, piebilstot, ka patlaban televīzijas programmā rudenī ir paredzēts raidījums "Kas notiek Latvijā?", bet, vai tas realizēsies, būs skaidrs tuvākajā laikā.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: