Latvijas iedzīvotāji iesaistīti vērienīgā naudas atmazgāšanā
Publicēts 13. jūnijā, 2011.
Ukrainā izgaismots grupējums, kas atmazgājis naudu, caur vērienīgiem daudzmiljonu valsts pasūtījumiem. Atklātie pagrīdes darboņi visi reģistrēti kā Latvijas pilsoņi, taču pagaidām viņi nav nedz arestēti, nedz apsūdzēti.

Ukrainas varas augstākajos ešalonos valda panika, jo ietekmīgajam enerģijas un naftas ministram jāskaidrojas, kāpēc valsts uzņēmums "Černomornaftogaz" konkursā par naftas urbuma ierīci izdevis 400 miljonus dolāru, jo atklājies, ka tā nemaksā vairāk par 248 miljoniem, vēsta raidījums "Nekā personīga".
Īstenot vērienīgo valsts pasūtījumu bija pieteikušās divas ārzonu kompānijas, kuras abas vada Latvijas pilsoņi - Brīvības ielā dzīvojošs Staņislavs Gorins un arī Rīgā adresi deklarējušais Ēriks Vanagels.

Vanagels saistīts ar galvenokārt bijušajiem drošības dienestu darbiniekiem piederošo firmu "Stabu 58", kas ilgu laiku iekšlietu ministrijas uzdevumā pelnīja ar tā dēvētajiem dzērājšoferiem konfiscēto automašīnu glabāšanu. Biznesa pašā plaukumā par "Stabu 58" līdzīpašnieku kļuva Jaunzēlandes firma ar direktoru Vanagelu priekšgalā. Vilnis Antonišķis, kas daļas pārdeva, neatklāj, vai Vanagels arī bijis patiesā labuma guvējs.

Ukrainas prese informē, ka shēmās iesaistīti divi Ēriki Vanageli - 71 un 44 gadus veci, iespējams tēvs un dēls. Taču "Nekā personīga" noskaidrojis, ka 71 gadu vecajam Vanagelam ir tikai viens bērns, un tā ir meita. Turklāt Latvijas Iedzīvotāju reģistrā nemaz nav ziņu par 44 gadus vecu Latvijas pilsoni Ēriku Vanagelu, tomēr kāds miljonu darījumos iesaistīto firmu dokumentos parakstās kā Vanagels jaunākais.

Otru veiksmīgā darījuma Ukrainā amatpersonu Staņislavu Gorinu "Nekā personīga" sastop viņa birojā Rīgā, Dzirnavu ielā. Apdrošināšanas brokeris Gorins Vanagelu nepazīstot, un viņam neesot ne jausmas, kas viņa vārdā ar viņa personas datiem parakstās zem dokumentiem.
Kamēr meklējumi Latvijā liek šaubīties, vai šīs personas būtu spējīgas uz vērienīgām afērām, žurnālisti no "Bussiness New Europe" izpētījuši, ka Gorins un Vanagels ir savstarpēji saistīti un naftas iekārtu darījums nebūt nav viņu pirmais veiksmīgais darījums Ukrainā.

Kad pasaulē valdīja cūku gripas draudi, Vanagela un Gorina vadītās firmas saņēmuša Ukrainas valdības pasūtījumu vakcīnu piegādei. Tikai vēlākās izmeklēšanas atklājušas, ka par vakcīnām, un citām zālēm un medicīnas iekārtām Ukraiņu nodokļu maksātāji pārmaksājuši par pusi. Nauda atkal tikusi skaitīta caur ofšoru firmu tīklu, tostarp arī caur Latvijas un Lietuvas bankām. Darījumā līdzdarbojies arī kāds Juris Vitmanis, "Parex" bankas bijušais darbinieks.
Šie paši cilvēki bijuši saistīti arī ar ieroču eksportu no Ukrainas uz Sudānu. Vietējie mediji atklāj, ka kopumā latviešu tīklam ir saistība ar uzņēmumiem Īrijā, Lielbritānijā, Jaunzēlandē un Panamā. Kā Gorina un Vanagela līdzgaitnieki piesaukti arī jau minētais Vitmanis, Inta Bildere, un Elmārs Zaļlapa.

Tikai no izmeklēšanas rezultātiem Ukrainā tagad būs atkarīgs, kāda ir bijusi patiesā Latvijā dzīvojošo cilvēku loma darījumos - vai rīkojušies patiešām viņi, vai kāds, kurš piesedzas ar viņu datiem, vai kāds ar viltotu identitāti.
Neviena no Latvijas izmeklējošajām iestādēm nevēlējās atklāt, vai Ukrainas kolēģu uzdevumā veic izmeklēšanu par Latvijas iedzīvotāju lomu aizdomīgajos darījumos. Vienīgi Finanšu policijas pārvalde minēja, ka gan Gorina, gan vecākā Vanageļa vārdi esot viņu uzmanības lokā jau ilgāku laiku, jo figurējot vairākās naudas atmazgāšanas shēmās.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: