Latvijā šobrīd ir vislielākā svelme Eiropā. Pat Āfrikā ir vēsāks!
Publicēts 9. jūnijā, 2011.
Pēdējās dienās Latvijā valda šim mēnesim neraksturīga svelme. Otrdien, 7. jūnijā, Ventspilī gaiss sakarsa līdz 32 grādiem, turklāt diennakts vidējā gaisa temperatūra Latvijā pakāpusies 10 grādus virs normas. Tikmēr visā Eiropā valda vēss laiks.

Šajās dienās Rīga gaisa temperatūra pārsniegusi +30 grādus un gaiss iesilis krietni vairāk nekā Eiropas dienvidos. Tāpēc daudziem vienīgais glābiņš no svelmes ir strūklakas Rīgas parkos.

Jau otrdien Latvijā tika pārsniegti maksimālās gaisa temperatūras rekordi. Visaugstākā temperatūra bija reģistrēta Ventspilī, kur gaiss sakarsa līdz 32 grādiem, Pāvilostā maksimālā gaisa temperatūra bijusi 30,9 grādi, bet Liepājā gaiss bija uzkarsis līdz 30,1 grādam. Turklāt sinoptiķi brīdina, ka karstums saglabāsies arī šodien, kad gaisa temperatūras rekordi gaidāmi valsts centrālajos rajonos - dienas vidū tur gaiss uzkarsīs līdz pat 33 grādiem. Turklāt sinoptiķi prognozē, ka daudzviet karstums Latvijā saglabāsies līdz nedēļas nogalei.


Savdabīgi, ka šobrīd Latvijā ir visaugstākā gaisa temperatūra Eiropā, pat pārspējot karstās dienvidu zemes Spāniju, Portugāli, Grieķiju un Itāliju. Piemēram, Spānijas galvaspilsētā Madridē šodien maksimālo gaisa temperatūru sola tikai +22 grādus, Barselonā ir nieka +17 grādi, turklāt līst lietus, bet tūristu tik iecienītajā kūrortā Tenerifē ir + 22 grādi, toties saulains. Itālijā ir no +20 grādiem ziemeļos, līdz +26 grādiem Sicīlijā, Portugālē ir vidēji + 17 grādi, bet Grieķijas vidienē ir ap +27 grādiem.
Īpaši neomulīgs laiks valda Īrijā, kur trešdien pusdienslaikā bija vien + 11 grādi, mazliet siltāks ir Lielbritānijā – Londonā ir + 16. Tikpat „silts” ir Parīzē un Bernē, bet Vācijā, Čehijā, Slovākijā un Zviedrijā trešdien gaiss iesils līdz +22 grādiem.


Ar Latviju gaisa temperatūras ziņā var sacensties vien Dņepras ieleja Ukrainā un Serbijas galvaspilsēta Belgrada, kur gaisa temperatūra šodien ir ap +32 grādiem, tikmēr mūsu kaimiņzemēs Lietuvā un Baltkrievijā ir +30 grādi. Virs 30 grādiem ir arī Turcijā, Vidusjūras piekrastē, kur Antālijā, piemēram, ir +34 grādi, kā arī dažviet Grieķijā. Piemēram, Korfu salā, kur pusdienas laikā gaiss bija iesilis līdz +32 grādiem.


Bet, kā jūs domājat, kāda temperatūra trešdien pusdienslaikā bija pašos Krievijas ziemeļos aiz polārā loka – Murmanskā? Ja turpat netālu – pārsimts kilometru attālajā Eiropas galējā ziemeļu punktā Nordkapā – bija +7 grādi, tad Murmanskā valdīja jau īsta svelme + 28 grādi! Savukārt Āfrikā – Marokas, Alžīras, Tunisijas un Lībijas ziemeļos – trešdien gaisa temperatūra ir no +20 līdz + 26 grādiem.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: