KNAB pratina Igoru Krutoju saistībā ar darījumiem ar Šleseru
Publicēts 4. augustā, 2011.
Krievijas miljonārs, komponists un festivāla "Jaunais vilnis" "tēvs" Igors Krutojs ir ļoti ietekmīgs un cilvēks un, ja vēlētos, varētu sataisīt skandālu, kas ietekmētu Latvijas un Krievijas attiecības, uzskata LPP/LC līderis Ainārs Šlesers.

 

No viņa teiktā var secināt, ka ietekmīgus Krievijas uzņēmējus Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) nevajadzētu iztaujāt, pat ja ir informācija par aizdomīgiem darījumiem, kuros iesaistīti vietējie politiķi. Šajā gadījumā „Jaunā viļņa” organizatoru KNAB vēlējies iztaujāt par nekustamā īpašuma darījumiem Jūrmalā, kas, iespējams, saistīti ar LPP/LC līderi Aināru Šleseru.

Šlesers pastāstīja, ka pagājušajā nedēļā pēc viņa un Krutoja kopīgās preses konferences par investīciju piesaisti Krutojs saņēmis pavēsti ierasties uz nopratināšanu KNAB. Krutoja viedoklis par šo notikumu ir klaji negatīvs, tomēr viņš nolēmis aiziet uz nopratināšanu un atbildēt uz visiem jautājumiem, informēja Šlesers.

Politiķis atzina, ka šāda KNAB rīcība būtu varējusi arī izraisīt starptautisku skandālu - "Igaunijas Aļošu". Šlesers atzīmēja, ka ir taču zināms, cik jūtīgas ir abu valstu attiecības, zināms, ka "Jauno vilni" apsveic Krievijas līderi.

Krutojs ir persona numur viens šovbiznesā un ļoti ietekmīgs cilvēks, ja viņš gribētu, viņš varētu sataisīt skandālu, kas ietekmētu Latvijas un Krievijas attiecības, skaidroja Šlesers, norādot, ka tad "būtu Igauniijas Āļoša".

Šlesers arī piebilda, ka pagājušajā nedēļā kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V) par "Jauno vilni" esot izteikusies, ka nav nepieciešams šāds viduvējs konkurss. Tad uzreiz reaģēja KNAB, atzina Šlesers, rosinot: varbūt jālikvidē Latvijas investīciju un attīstības aģentūra, ja jau reiz KNAB iesaistās investīciju jautājumos.

Kā ziņots, portāls "Ir.lv" vēstīja, ka "Jaunā viļņa" norises laikā KNAB nopratinājis arī Krievijas miljonārus - komponistu un festivāla "tēvu" Krutoju un tā organizācijas komitejas priekšsēdētāju Aleksandru Šenkmanu. Abi tincināti par nekustamā īpašuma darījumiem Jūrmalā, kas, iespējams, ir saistīti ar LPP/LC līderi Šleseru.

KNAB Krutoju un Šenkmanu tā sauktās "oligarhu lietas" ietvaros, kas saistīta ar vairākiem Šlesera iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, nopratinājis Jūrmalā pagājušajā nedēļā, liecina "Ir.lv" rīcībā esošā informācija.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs abu Krievijas miljonāru Krutoja un Šenkmana nopratināšanu nedz apstiprināja, nedz noliedza, uzsverot, ka "izmeklēšanas interesēs KNAB nesniedz informāciju vai komentārus par atsevišķām procesuālajām darbībām vai to ietvaros veiktajām personu nopratināšanām".

Pēc vairāku ar tiesībsargājošām iestādēm saistītu avotu sniegtās informācijas, Šenkmana un Krutoja nopratināšana tikusi saskaņota ar Ģenerālprokuratūru.

Krutoju KNAB nopratinājis nedēļas nogalē pēc tam, kad Šlesers publiskā preses konferencē bija rosinājis Krutojam kā "Jaunā viļņa" mākslinieciskajam vadītājam piešķirt Latvijas pilsonību. Savu iniciatīvu Šlesers pamatoja ar Krutoja lielajiem nopelniem konkursa organizēšanā.

Kā raksta portāls, Šenkmana vārds ar Latvijas biznesa vidi saistīts kopš bēdīgi slavenās "Bankas Baltijas" (BB) laikiem. Viņš bija šīs bankas Uzraudzības padomes priekšsēdētāja Aleksandra Laventa vietnieks un neformāli tika dēvēts par otru personu BB.

Jau kopš BB kraha laikiem labi pazīstams ar pretrunīgi vērtēto Krievijas miljonāru Šenkmanu ir pašreizējais ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, kurš, pēc neoficiālas informācijas, savulaik BB krimināllietā par bankas novešanu līdz ļaunprātīgam bankrotam bijis Šenkmana advokāts.

Prokuratūras preses pārstāves Lauras Pakalnes "Ir.lv" sniegtā atbilde šo informāciju apstiprināja. "Jā. Ēriks Kalnmeiers bija Aleksandra Šenkmana aizstāvis "Bankas Baltija" lietā 90.gadu vidū," norādīja Pakalne. Pēc BB kraha 90.gadu vidū Šenkmans no Latvijas biznesa vides pazuda, līdz atgriezās kā "Jaunā viļņa" organizācijas komitejas vadītājs un kā viens no konkursa ģenerālsponsoriem.

Atgādinām, ka šā gada maija sākumā Ainārs Šlesers piedraudēja ar starptautisku skandālu pēc tam, kad viņa rīcībā bija nonākusi informācija par viesnīcā Rīdzene it kā  ilgstoši veiktu numuriņu noklausīšanu. Politiķis televīzijā izteicās, ka noklausītas arī ietekmīgu ārvalstu viesu, tostarp politiķu sarunas, kas varētu izraisīt starptautisku skandālu.

Vēlāk izrādījās, ka noklausītas, iespējams tieši Šlesera sarunas ar Andri Šķēli un Aivaru Lembergu, kas kalpoja par pamatu vērienīgām kratīšanām triju oligarhu īpašumos.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: