Kādas sociālās garantijas pienākas Zatleram un viņa kundzei
Publicēts 7. jūnijā, 2011.
Jau pusgadu pirms prezidenta vēlēšanām Valsts prezidenta kanceleja ir sākusi interesēties, kādas sociālās garantijas pienākas eksprezidentiem. Tomēr izmaiņas likumdošanā tā arī nav izdarītas.

Gadu mijā Valsts prezidenta kanceleja Latvijas vēstniecībām vairākās Eiropas valstīs - Austrijā, Čehijā, Francijā, Grieķijā, Igaunijā, Īrijā, Itālijā, Lietuvā, Polijā, Portugālē, Slovēnijā, Somijā, Ungārijā un Vācijā – centusies noskaidrot, kāda šajās valstīs ir prakse attiecībā uz sociālo garantiju piešķiršanu prezidenta laulātajam un eksprezidentam.

Atsevišķi diplomāti šo interesi uztvēruši kontekstā ar gaidāmajām prezidenta vēlēšanām un Zatlera un viņa laulātās draudzenes vēlmi pamatot sev sociālo garantiju piešķiršanu nepārvēlēšanas gadījumā, vēsta pietiek.com.

Igaunijas pieredzi neizdodas pārņemt
Tikmēr prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs skaidro, ka uzdevums vēstniecībā šādā interpretācijā ir pārprasts – vismaz attiecībā uz prezidenta laulāto interese esot bijusi tikai par sociālajām garantijām uz laiku, kamēr otrā puse pilda prezidenta pienākumus. Pietiek.com rīcībā esošā informācija liecina, ka Zatlera kanceleja apsvērusi virzīt grozījumus likumā „Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu”, lai uz Lilitu Zatleri attiektos tādas pašas dāsnas garantijas kā uz kaimiņvalsts Igaunijas pirmo lēdiju.

Jāteic, ka Igaunija starp pārējām Eiropas valstīm izceļas ar savu dāsnumu pret prezidenta dzīvesbiedri, eksprezidentu un eksprezidenta atraitni.

Pēdējā pieejamā informācija par kaimiņvalsts prezidenta dzīvesbiedres ienākumiem liecina, ka 2009. gadā Igaunijas prezidenta dzīvesbiedre Evelīna Ilvesa kopumā reprezentācijas izdevumiem saņēma aptuveni 13 000 latu, tas ir - virs 1000 latiem mēnesī. Pēc visa spriežot, tam ieslēgta sarkanā gaisma, kad citas institūcijas saskaņošanas gaitā norādījušas uz nepieciešamību iepazīties arī ar citu valstu pieredzi un atklājies, ka citur prezidentu laulātie netiek tik dāsni uzturēti. Rezultātā nekādus priekšlikumus likuma grozījumiem par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu Valsts prezidenta kanceleja nav virzījusi.

Ārlietu ministrijas izsūtītajā vēstule Latvijas vēstniecībām, ko parakstījis ministrijas politiskais direktors Andris Razāns, „Par Valsts prezidenta sociālajām garantijām un laulātā statusu” teikts, ka diplomātiem uzdots „sagatavot informāciju par Valsts prezidenta laulātā un personas, kas bijusi ievēlēta par Valsts prezidentu, statusu un tam atbilstoši paredzētajām sociālajām un citām garantijām” attiecīgo vēstnieku rezidences un pārraudzībā esošajās valstīs. Informācijas pieprasīšana pamatota ar nepieciešamību Valsts prezidenta kancelejai „atbilstoši Valsts kontroles ieteikumiem izvērtēt Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi, sagatavojot iespējamus priekšlikumus grozījumiem likumā „Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu”.”

Ko saņems eksprezidents Zatlers?
Tā kā Zatlers 2. jūnijā netika pārvēlēts uz otro termiņu un viņa pēdējā pilnvaru diena ir 7. jūlijs, saskaņā ar likumu viņš saņems virkni valsts apmaksāto garantiju. Zatleram pienāksies ikmēneša pensija 50% apmērā no esošā prezidenta mēneša atalgojuma (aprīlī tas bija Ls 2054,59). Tātad, eksprezidents Zatlers turpmāk ik mēnesi saņems apmēram 1000 latu lielu pensiju.

Tāpat prezidentam lietošanā jānodod dzīvoklis, kura meklēšana vēl nav sākusies. Valsts akciju sabiedrība „Valsts nekustamie īpašumi” to sola izdarīt pusotra līdz divu gadu laikā, pagaidām pieļaujot pagaidu risinājumu – dzīvokļa īri. Zatlers senāk atpakaļ pieļāvis iespēju, ka pēc amata atstāšanas vēlētos, lai valsts viņu nodrošina ar māju. Apspriesta arī dzīvokļa iegāde Rīgas vēsturiskajā centrā.

Zatlers pēc prezidentūras lietošanā saņems vienu automašīnu, kā arī sekretāru eksprezidenta darbības nodrošināšanai.

Zatlera valsts amatpersonas deklarācija par 2010. gadu rāda, ka viņam nav vērā ņemamu uzkrājumu – skaidrā naudā Zatlers glabā 2000 latus, vēl 6695 lati glabājas SEB bankā un 1007 lati „Swedbank”. Algā Zatlers pērn saņēmis 33 201 latu. 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: