Īslandi atkal drīkstam saukt par Islandi
Publicēts 2. jūlijā, 2011.
Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas ārkārtas sēdē nolemts piešķirt Islandes skvēra nosaukumu laukumam Pārdaugavā starp Āzenes, Ķīpsalas un K.Valdemāra ielu.

 

Ārlietu ministrija saņēmusi Valsts valodas centra direktora Māra Baltiņa atzinumu, kurā atļauts skvēra nosaukumā Islandes vārdu rakstīt ar īso burtu.

Valsts valodas centra atzinumā norādīts, ka, ievērojot tradīcijas citvalodu nosaukumu atveidē, nosaukums "Islande" atbilst latviešu valodas normām un paralēli ir pieļaujamas abas formas. Tā kā Pārdaugavā jau atrodas viesnīca "Islande", kuras nosaukumā valsts rakstīta ar īso "i", arī skvēram piešķirts Islandes vārds.

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis  šā gada janvārī vēstulē Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam iesniedzis priekšlikumu, ierosinot Islandes vārdā nosaukt Ķīpsalas ielu, uz kuras atrodas viesnīca "Islande", restorāns "Reikjavīka", kā arī liels skaits ārzemju diplomātu rezidenču.

Rīgas Vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija šo priekšlikumu vērtēja 6. jūnijā un noraidīja Ķīpsalas ielas pārsaukšanu, taču ierosināja Islandes skvēra nosaukumu piešķirt teritorijai, kas atrodas Rīgas Kurzemes priekšpilsētā, Ķīpsalā, starp Āzenes ielu, Ķīpsalas ielu un Krišjāņa Valdemāra ielu.

Vēstulē Ušakovam Kristovskis norādījis, ka šā gada augustā apritēs 20 gadi kopš Latvijas valstiskās neatkarības galīgas un neatgriezeniskas atjaunošanas, kas piepildīja Latvijas tautas gadu desmitiem lolotās cerības par valsts suverenitātes atjaunošanu.

Bez Latvijas tautas pašaizliedzīgās cīņas īpaša loma neatkarības atjaunošanas procesā bija arī starptautiskajam atbalstam, kur sevišķi izceļama ir Islandes iestāšanās par Baltijas valstu neatkarību. Jau 1990. gada 18. decembrī Islandes parlaments pieņēma rezolūciju "Par atbalstu Baltijas valstīm cīņā par neatkarību", kurā uzsvērts, ka līdz brīdim, kamēr Baltijas valstis nebūs pilnībā atguvušas savu neatkarību, konflikti Eiropā nebūs atrisināti.

1991. gada 22. augustā Islande kļuva par pirmo pasaules valsti, kas atzina Latvijas un pārējo Baltijas valstu neatkarību, līdz ar to iedrošinot arī citas valstis sekot savam piemēram.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: