Igaunijas šāvēju, iespējams, iedvesmojis norvēģu slepkava
Publicēts 12. augustā, 2011.
Bruņotais uzbrucējs, kas ceturtdien bija sagrābis ķīlniekus Igaunijas Aizsardzības ministrijā, bijis jurists un Igaunijas Apvienotās kreisās partijas biedrs Karens Drambjans, žurnālisti informēti preses konferencē Igaunijas Valsts prokuratūrā. Šāvējs, iespējams, iedvesmojies no Norvēģijas asinspirts rīkotāja Andersa Bēringa-Breivīka rīcības.

 

Sākotnējais pieņēmums, ka ķīlnieku krīzi izraisījis kāds bijušais Aizsardzības spēku karavīrs, nav apstiprinājies, portālam "Delfi.ee" apliecinājis premjerministrs Andruss Ansips.
Kā ziņots, ķīlnieku drāma vakarpusē beigusies ar sagrābto gūstekņu atbrīvošanu. Policijas pārstāve apliecinājusi, ka uzbrucējs zaudējis dzīvību policijas operācijas laikā. Iepriekš policija vēstīja, ka viņš esot nošāvies pats.

Zināms, ka Drambjans dzimis 1954.gadā Armēnijā, mācījies Tartu universitātē, bet Igaunijas pilsonību ieguvis 1993.gadā. Pirms diviem gadiem viņš nesekmīgi kandidējis vietējo pašvaldību vēlēšanās. Igaunijas armēņu kopienā viņu raksturo kā vienpatni, kas ar tautiešiem nav biedrojies, bet viņa nodarījumu apzīmē ar vārdu "bezprāts".
Kā žurnālistiem pastāstījis aizsardzības ministrs Marts Lārs, domājams, ka Drambjana plāni bijuši nopietni, jo viņam līdzi bijušas aptuveni simts patronas, soma ar sprāgstvielām un gāzmaska.

Pēc Ansipa teiktā, Drambjans nav izvirzījis nekādas prasības un viņa rīcības iemesli tā arī palikuši nezināmi.
Kā uzskata Ansips un Lārs, iespējams, ka uzbrucēju iedvesmojis norvēģis Anderss Bērings-Breivīks, kas jūlijā uzspridzināja mīnētu kravas furgonu pie valdības ēku kvartāla Oslo centrā un vēlāk sarīkoja asinspirti Ūteijas salā, kur notika vadošās Darba partijas jauniešu grupas vasaras nometne.

Lārs norādījis, ka, pateicoties ministrijas apsardzes profesionalitātei un pašaizliedzībai, uzbrucēju izdevies "īsā laikā lokalizēt kādā ēkas labā spārna kabinetā".
Kā tikmēr vēsta "Postimees.ee", brīdī, kad ministrijā sākusies apšaudīšanās, darbinieki sākumā nodomājuši, ka tur norisinās kārtējās mācības, bet tad visi saņēmuši elektroniskā pasta vēstuli, kurā darbinieki aicināti palikt savos kabinetos, uzsverot, ka tas nav joks. Pēc tam ēkā atskanējusi trauksmes sirēna.

"Sākumā domājām, ka tās ir kaut kādas mācības, kas te dažkārt tiek rīkotas, vai kaut kas tamlīdzīgs. Tai brīdī izdzirdējām trīs šāvienus. Pēc tam, protams, sākām pamest kabinetus un virzīties uz avārijas izejas pusi," stāstījis kāds ministrijas ierēdnis, kura vārds netiek minēts.
Citi viņa kolēģi redzējuši, ka bruņotais vīrietis pārvietojas pa ēku, draudot ar ieroci, un kaut ko krieviski kliedz.

Ziņas par šāvieniem Aizsardzības ministrijā Igaunijas medijos parādījās agrā pēcpusdienā. Pirmais šāviens ministrijas ēkā atskanēja plkst.15.10. Drīz pēc tam ministriju ielenca policisti bruņuvestēs, ieradās sapieri un neatliekamās medicīniskās palīdzības mašīnas.
Atsaucoties uz ministrijas amatpersonām, mediji ziņoja, ka bruņots vīrietis, iespējams, kāds bijušais Aizsardzības spēku karavīrs, vispirms uzspridzinājis spridzekli, tad raidījis šāvienu un pēc tam par ķīlnieku sagrābis apsargu. Vēlāk kļuva zināms, ka sagrābti divi cilvēki.

Ministrijas darbinieki tika evakuēti un patvērās kaimiņos esošajā teātrī "Estonia". Kā liecina aculiecinieku uzņemtie videomateriāli, vairāki darbinieki ēku atstāja, lecot pa savu kabinetu logiem.
Aizsardzības ministrs Marts Lārs incidenta brīdī ēkā neatradās. Pēc mediju ziņām, viņš piebraucis apmēram stundu vēlāk un arī patvēries teātra ēkā.

Policija bloķēja tuvējās ielas, ap plkst.16.30 ieradās papildspēki, bet drīz pēc plkst.17 ēkā atkal atskanēja šāvieni un sprādzieni. Nedaudz vēlāk policijas pārstāvis notikuma vietā informēja žurnālistus, ka tiesībsargāšanas iestāžu darbinieki situāciju atrisinājuši, ķīlnieku krīze beigusies bez cietušajiem, gūstekņi atbrīvoti. Vēl pēc tam tika paziņots, ka uzbrucējs izdarījis pašnāvību, bet vēlāk tas neapstiprinājās.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: