Ekonomists: otrai valsts valodai Latvijā oficiāli jābūt angļu valodai
Publicēts 2. augustā, 2011.
„Angļu valodai jāpiešķir otras valsts valodas statuss, " norāda Zatlera reformu partijas ekonomiskās programmas autors Vjačeslavs Dombrovskis. Tas esot viņa personīgais viedoklis.

 

"Tas leģitimizētu to, kas patlaban jau notiek. Drīz angļu valoda tāpat kļūs par valsts otro oficiālo valodu "de facto". Visticamāk, nav Latvijā ģimenes, kur necenstos, lai bērns mācītos angļu valodu," laikrakstam "Latvijas Avīze" skaidro ekonomists.

Lūgts komentēt savus ekonomiskos uzskatus, Dombrovskis norāda, ka tic brīvajam tirgum, tomēr tam ir nepilnības un valstij ir jāiejaucas. Nepieciešams nodrošināt dialogu starp uzņēmēju un valsti, vienlaikus neļaujot kādam uzņēmējam vai uzņēmēju grupai gūt pārāk lielu ietekmi.

"Mēs vēlamies izveidot jaunu industriālo politiku pēc Dienvidkorejas parauga, kādu izveidojis Hārvarda universitātes akadēmiķis Dani Rodriks. Proti, nodrošināt, ka katrs valdības ministrs vismaz reizi mēnesī tiekas ar lielākajām uzņēmēju asociācijām, kur viņu informētu par atbalsta nepieciešamību nozarei," stāsta ekonomists.

Ministru tikšanās reizēm ar uzņēmējiem ir jābūt atklātām, bet valsts atbalsts nedrīkst būt vienai uzņēmēju grupai, tas kropļotu konkurenci.

Komentējot ideju atcelt visas samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes, kas varētu sadārdzināt apkuri, medikamentus, zīdaiņu preces, grāmatas, presi un citas preces un pakalpojumus, Dombrovskis skaidro, ka tas ir komplekss pasākums. Ieceres pamatā esot doma samazināt nodokļu slogu darba ņēmējiem par 9%, tāpēc viena trešdaļa no samazinājuma ir jāpārceļ uz citiem nodokļiem. Atlikušās divas trešdaļas varot iegūt no aplokšņu algu likvidēšanas, ko jau agrāk solījušas citas partijas, bet pagaidām nesekmīgi.

Ekonomists arī uzsver, ka patlaban Latvijā ir oligarhi un cilvēku grupējumi, kas izveidojušies ap oligarhiem. Šīs cilvēku grupas pašas var noteikt spēles noteikumus uzņēmējiem, izrēķināties ar saviem konkurentiem. "Tas nozīmē, ka mūsu tautsaimniecība ir monopolizēta, un ārvalstu investoriem, kā arī vietējiem cilvēkiem zūd interese ieguldīt naudu uzņēmējdarbībā. Viņi saprot - tas ir laika jautājums, kad ar oligarhu cilvēkiem vajadzēs tikties un spēlēt pēc viņu noteikumiem," apgalvo Dombrovskis.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: