Domburs atsākās vadīt raidījumu "Kas notiek Latvijā?"
Publicēts 1. jūlijā, 2011.
Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektors Edgars Kots piedāvājis raidījuma "Kas notiek Latvijā?" vadītājam Jānim Domburam pagarināt līgumu līdz gada beigām, taču žurnālists to noraidījis.

 

Kots pastāstīja, ka ja ar Domburu nevar noslēgt ilgstošu līgumu līdz trijiem gadiem, viņš piedāvājis pagarināt esošo līgumu līdz šā gada beigām. Līgums ar Domburu beidzas jau 30.jūnijā.

Savukārt Domburs šo priekšlikumu nosauca par bezjēdzīgu. "Situācijā, ka līdzšinējās attiecības ir strīdīgas, ir muļķīgi vilkt kaķīti aiz astītes vēl pusgadu," teica žurnālists.

Turklāt Domburs esot pārtraucis darba attiecības ar saviem darbiniekiem. Viņš neizslēdza iespēju, ka uz kādu laiku varētu pamest žurnālistiku.

LTV ģenerāldirektors norādīja, ka līdz šim neveiksmīgās sarunas par raidījuma nākotni vēl turpināsies. "Es pašreiz neredzu joprojām tik lielas domstarpības, kuras nevar atrisināt savstarpēji. Ja ir vēlme nesadarboties, sarunas nenotiek," sacīja Kots un piebilda, ka rudenī LTV programmā trešdienās pēc "Panorāmas" pagaidām plānā ir ierakstīts raidījums "Kas notiek Latvijā?", kuru vada Jānis Domburs.

Kots gan neatbildēja uz jautājumu, vai televīzijai ir nepieciešams Domburs, taču minēja, ka žurnālistam "dotā brīvība ir par daudz liela".

Sarunas starp LTV vadību un Domburu par turpmāko sadarbību sākās jau 17.martā. Apkopojot līdzšinējās sarunas, Domburs 16.maijā televīzijai nosūtīja apjomīgu vēstuli, atzīstot, ka LTV piedāvājums žurnālistam nav pieņemams. Abām pusēm atšķiras viedokļi par līdz šim paveiktā novērtējumu, žurnālistam nav saprotama LTV koncepcija un turpmākās darbības stratēģija, kā arī atšķiras nostāja par raidījuma formātu un finansējumu.

Pēc apjomīgās vēstules LTV vadītājs 1.jūnijā Domburu vēstulē aicināja izanalizēt un izvērtēt raidījuma reitingu krituma iemeslus, kā arī pilnveidot raidījuma formātu, proti, plašāk iesaistīt sabiedrības pārstāvjus un paust sabiedrības viedokļus, arī izmantojot modernās komunikāciju tehnoloģijas. LTV arī aicināja mainīt studijā aicināto viesu proporciju, līdzās politiķiem un amatpersonām nozīmīgu vietu ierādot sabiedrības pārstāvjiem. LTV arī atbalsta intervijas formātu raidījumā.

LTV piedāvāja Domburam noslēgt līgumu no 2011.gada rudens sezonas (24.augusta) līdz 2013.gada 13.decembrim, šogad pārraidot 18 raidījumu, nākamgad un 2013.gadā – 43. Tiek piedāvāts arī saglabāt līdzšinējo ētera laiku.

Vienlaikus LTV izteica priekšlikumu samazināt autora atlīdzību līdz 807,50 latiem par vienu raidījumu, lai samazinājums būtu par 15%, salīdzinot ar 2009.gada janvāri, savukārt finansējumu raidījuma materiālu un raidījumu izveidei, kas pašreiz ir 1010 latu plus PVN, - par 15%, kā arī biroja izdevumus 975 latu apmērā (plus PVN) – par 15%.

Domburs atbildes vēstulē 15.jūnijā norādīja, ka neredz iespēju šo piedāvājumu pieņemt, kā arī neuzskata to par tādu, uz kura bāzes var turpināt sarunas. Žurnālists kritizējis, ka LTV nav izvērtējusi raidījumu, kā arī nav definējusi nekādus žurnālistiskas darba kvalitātes vērtēšanas kritērijus, vien vispārīgi raidījumu atzīstot par kvalitatīvu, bet bez pamatotiem kritērijiem izvirzot pretenzijas par raidījuma reitingiem.

"Apiets arī precedents ar Saeimas priekšvēlēšanu debatēm pagājušajā gadā, kad mani piedāvājumi LTV nebija pieņemami," uzsver Domburs.

Viņš arī min, ka LTV pretēji iepriekš dotajiem solījumiem nepaplašināja un neattīstīja sadarbību, taču vienlaikus radīja dažādus citus jaunus žurnālistikas projektus ("Sarkanā līnija" u.c.). "Patlaban jau vairs nekāda sadarbības paplašināšana netiek piedāvātā," piebilst žurnālists.

 

Domburs LTV pārmetis arī nereaģēšanu uz viņa jautājumiem par LTV īstenoto sabiedrisko pasūtījumu, saturisko spektru, raidījumu pārklāšanos, žurnālistikas kvalitātes jautājumiem, kā arī attīstību interneta un moderno tehnoloģiju jomā. Domburs uzsver, ka LTV bez plašāka pamatojuma un analīzes piedāvā samazināt atalgojumu līdz pat 2005.gada līmenim.

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: