Bērziņš maksājis uzturlīdzekļus ārlaulības meitai
Publicēts 8. jūnijā, 2011.
Lai gan jaunievēlētais prezidents Andris Bērziņš apgalvo, ka esot tikai triju bērnu tēvs, viņš ilgus gadus ir veicis maksājumus sava nedeklarētā bērna mātei, pēc visa spriežot – uzturlīdzekļus savai ārlaulības meitai.

Bērziņa ārlaulības meitas Ievas E. (vārds mainīts), kurai tagad ir 21 gads, māte ir Cēsu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniece Aija E. (vārds mainīts). Viņa portālam pietiek.com apliecināja, ka no Bērziņa esot saņēmusi uzturlīdzekļus. Līdz ar to jaunievēlētais valsts vadītājs, pēc visa spriežot, pārkāpis likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” un Ministru kabineta noteikumu normas, kas skaidri un nepārprotami nosaka uzrādāmo datu apjomu.

Saskaņā ar Bērziņa amatpersonas deklarācijām, viņam esot tikai un vienīgi trīs bērni – pieaudzis dēls un meita no šķirtās laulības, kā arī dēls no pašreizējās oficiāli nereģistrētās laulības.

Taču nu izrādās, ka Bērziņš sniegtajās ziņās par savu bērnu skaitu, pēc visa spriežot, nav sniedzis patiesu informāciju: jau ilgus gadus viņš veicis regulārus uzturlīdzekļu maksājumus bijušajai VID darbiniecei Aijai E., kura tagad strādā par galveno nodokļu inspektori VID Nodokļu kontroles pārvaldē.

No 56 gadus vecās Aijas E. amatpersonas deklarācijām redzams, ka 2003. gadā Andris Bērziņš viņai izsniedzis dāvinājumu 300 latu apmērā, savukārt no 2005. gada maksājumi kļuvuši ievērojami lielāki un deklarācijās nosaukti par „līdzekļiem patēriņam”.

2005. gadā Bērziņš Aijai E. „līdzekļos patēriņam” izmaksājis 2200 latu, 2006. gadā – 2500 latu, 2007. gadā – 3700 latu un 1000 ASV dolāru, 2008. gadā – 2170 latu un 2009. gadā – 5450 latu.

Aija E. otrdien nevēlējās sīkāk atbildēt uz jautājumiem par kādreizējām attiecībām ar jaunievēlēto Valsts prezidentu, taču apstiprināja gan to, ka saņemtie maksājumi tiešām esot uzturlīdzekļi, gan to, ka viņas deklarācijās minētais Andris Bērziņš patiešām esot jaunais valsts galva un ka viņu attiecības varot raksturot kā labas.

Kā zināms, pēdējās nedēļās Bērziņš medijiem ir negribīgi atbildējis uz jautājumu par savu patieso bērnu skaitu. Tas ļāva žurnālam „Kas Jauns” otrdien nākt klajā ar jautājumu par to, cik tad īsti jaunajam Valsts prezidentam ir bērnu – trīs vai varbūt veseli pieci?

Pats Bērziņš nevēlējās pietiek.com atbildēt ne uz jautājumu, vai viņš ir maksājis uzturlīdzekļus Aijai E. un vai šī nauda bijusi domāta viņas meitai Ievai E., ne uz jautājumu, kāpēc Ieva E. kā viņa meita nav uzrādīta jaunievēlētā prezidenta amatpersonas deklarācijā.

Neuzrādot savā deklarācijā vismaz vienu no saviem bērniem, jaunais Valsts prezidents ir pārkāpis likumdošanas normas, taču pašlaik nav skaidrs, kura no atbildīgajām iestādēm varētu un vēlētos šo pārkāpumu fiksēt un noteikt par to sodu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sniedzis skaidrojumu, no kura izriet, ka KNAB šādu pārbaudi varētu veikt: „Saskaņā ar likumu „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam likumā paredzētajos gadījumos ir pienākums pārbaudīt, vai deklarācijā ir norādītas ziņas, kas liecina par šajā likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.”

Ja KNAB, veicot pārbaudi, konstatē, ka valsts amatpersonas deklarācijā norādītas nepatiesas ziņas, tad šāda informācija tiek nosūtīta VID, jo saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu VID kompetencē ietilpst izskatīt administratīvo pārkāpumu lietas par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā un par šiem pārkāpumiem saukt pie administratīvās atbildības.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: