Augstskolās budžeta vietas varētu aizstāt ar ilgtermiņa kredītiem
Publicēts 29. jūnijā, 2011.
Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisija nākusi klajā ar priekšlikumu budžeta vietas augstskolās aizstāt ar studentu ilgtermiņa kreditēšanu. Teorētiski šādu modeli varētu ieviest pēc aptuveni diviem gadiem.

 

Stratēģiskās analīzes komisija uzskata, ka esošā sistēma ar budžeta vietām augstskolās ir neefektīva, nemotivējoša un netaisnīga, vēsta LTV raidījums Panorāma. Tā vietā piedāvāts studentus kreditēt, lai pēc augstskolas absolvēšanas, studenti varētu kredītu atmaksāt ar procentu likmēm, atbilstoši savai algai.

Latvijas Rektoru padomes priekšsēdētājs Arvīds Barševskis Panorāmai atzīst, ka par šo modeli var diskutēt, tomēr diez vai to iespējams ieviest tik ātri. Viņš arī nav pārliecināts par lauku iedzīvotāju spēju šos kredītus paņemt un uzskata, ka tas varētu palielināt tendenci jauniešiem no Latvijas aizbraukt.

Arī Latvijas studentu apvienība ir kategoriski pret šāda modeļa ieviešanu augstskolās un pauž neizpratni par to, kāpēc studentiem būtu jāmaksā procenti, ja tiek maksāti nodokļi.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: