Atēnās dedzina mašīnas, demolē ielas un cīnās ar policiju
Publicēts 30. jūnijā, 2011.
Ceturtdienas rītā turpinājās policijas un protestētāju sadursmes pie Grieķijas parlamenta, kas iepriekšējā dienā pirmajā balsojumā apstiprināja valdības izstrādāto taupības pasākumu paketi.

 

Kā ziņots, premjerministra Georga Papandreu valdības ierosinātos taupības pasākumus atbalstīja 155 deputāti, bet pret tiem bija 138.
Parlamenta apstiprinājums ļaus Grieķijai ķerties pie taupības pasākumu īstenošanas ar mērķi līdz 2015.gadam ietaupīt 28,4 miljardus eiro (19,96 miljardus latu).
Trešdienas balsojums aptver pirmo daļu no Grieķijas taupības pasākumu programmas, kas koncentrējas uz nodokļu palielināšanu, tādējādi iegūstot 14,09 miljardus eiro, kā arī īstenojot sabiedriskā sektora izdevumu samazināšanu 14,32 miljardu eiro apmērā.

Ceturtdien Grieķijas parlamentā notiks balsojums par atsevišķu taupības pasākumu paketes daļu īstenošanu, tajā skaitā nodokļu palielināšanu un valsts aktīvu pārdošanu.
Paredzēts, ka deputāti debates atsāks plkst. 9.30, bet balsojums nav gaidāms pirms plkst. 14.00. Pagaidām nav skaidrs, vai galīgajai taupības pasākumu apstiprināšanai pietiks ar vienu balsojumu.
Pateicoties trešdienas balsojumam, cēlušies akciju kursi pasaules biržās, bet eiro kurss sasniedzis augstāko līmeni pēdējo 20 dienu laikā.
Tomēr optimismu aizēno šaubas par Grieķijas valdības iespējām nepopulārās reformas arī īstenot, lai izpildītu starptautisko aizdevēju - Eiropas savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izvirzītās stingrās prasības.

Arodbiedrības, kuru organizētais vispārējais streiks jau divas dienas paralizējis valsti, paudušas apņēmību pretoties paredzētajai izdevumu samazināšanai un privatizācijai.
Grieķijas tautas neapmierinātību atspoguļo vardarbība, kas pēc trešdienas balsojuma uzliesmoja pie parlamenta ēkas esošajā Konstitūcijas laukumā.
Ārsti ziņo, ka snieguši palīdzību vismaz 25 cilvēkiem, kuri guvuši vieglus ievainojumus, bet simtiem citu bija nepieciešama palīdzība pēc asaru gāzes saelpošanās.
Savukārt policija ziņo, ka sadursmēs cietuši vismaz 40 policisti.

Sadursmes starp jauniešiem un kārtības sargiem turpinājās visu nakti, kamēr Atēnu centru ietina dūmi un asaru gāzes mākoņi.
Protestēji aizdedzināja pasta nodaļu, kas atrodas Finanšu ministrijas ēkas pirmajā stāvā, kā arī mēģināja pielaist uguni kādai bankai.
Konstitūcijas laukumā esošā greznā viesnīca "King George Palace" tika evakuēta.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: